GÇağdaş biyoteknoloji yöntemleri kullanarak gen veya genlerin bir organizmadan diğer organizmaya aktarılmasına “Gen Transferi”; gen transferi sonucunda elde edilen yeni organizmaya ise “Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)” adı verilmektedir.
Tarımsal üretimin arttırılması amacıyla yaygınlaşan GDO’lu tohumların kullanımı beraberinde ciddi sorunları getirmiştir.Tarımsal üretimin arttırılmasındaki iki ana hedef olan, sürdürülebilir tarım teknikleri ve verimliliğin arttırılması amacıyla (ki bunlar arasında hastalık, zararlılar ve ekolojik koşullara dayanıklılık başta gelmektedir), GDO ‘lu tohumların kullanımı yaygınlaşmıştır. Fakat bu kullanım etik (doğal dengeye müdahale) ve sağlık (antibiyotik direnci, alerji gelişimi vb) konularında önemli soru işaretlerini beraberinde getirmiştir. Bu durum insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevrenin biyolojik çeşitliliğini koruma amaçlı yasal uygulamaların doğmasına sebebiyet vermiştir.
Laboratuvarlarımızda yem ve gıda GDO Tarama (var/yok) ve Tip Belirleme yapılmaktadır. Bu analizler Real Time PCR yöntemi ile Uluslararası standartlara (ISO) ve Avrupa Birliği Referans Laboratuvarı (EURL) valide yöntemlere uygun olarak yürütülmektedir. Uygun altyapımız sayesinde süreklide değişen mevzuatlara hızlı adapte oluyor ve iş ortaklarımızı bilgilendiriyoruz.
Neden PCR?
Günümüzde DNA bazlı moleküler yöntemler GDO aranması ve et tür tayininde artan şekilde tercih edilmeye başlamıştır. Özellikle kalitatif ve kantitatif analizlerinin yapılabildiği, hassasiyeti ve spesifitesi yüksek, dinamik aralığı daha geniş, kontaminasyon riski çok daha düşük olan real-time PCR tekniği, GDO aranması ve et tür tayini için yapılan çalışmalarda tercih edilmektedir. Analiz süresini kısaltması, hızlı ve kesin sonuç vermesi ve daha az örnek miktarı ile çalışmayı mümkün kılması gibi avantajları nedeniyle geleneksel yöntemlere göreceli üstünlük sağlamaktadır.