Katkı Laboratuvarı
Gıda katkı maddelerinin gıda sanayide kullanılması, gelişen teknoloji ile birlikte değişik üretim tekniklerinden ve buna bağlı tüketici beğenisinin çeşitlilik kazanmasından doğmuştur.
Gıda katkı maddelerinin kullanımının çeşitlenerek yaygınlaşması, insan sağlığı ve ekonomik açıdan oluşabilecek riskleri de arttırmaktadır. Belirli bir miktardan fazla kullanılan/tüketilen katkı maddesi, doğal bile olsa insan sağlığını ve gıdanın teknolojik özelliğini bozabilmektedir. Dolayısıyla, katkı maddelerinden en fazla yarar sağlamak amaçlanırken, muhtemel olumsuzlukları en aza indirmek gerekir. Bu ise, katkı maddelerinin nitel ve nicel analizlerinin yapıldığı etkili bir kontrol sistemiyle gerçekleştirilir.
Laboratuvarımız Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkıları Yönetmeliği’ne göre gıdaların mevzuata ve istenilen ürün kalitesine uygunluğunu, güvenilir analiz yöntem ve teknikleri ile tespit etmektedir.
Kalıntı Laboratuvarı
Pestisit tarımda verimliliği arttırmak için zararlı haşereleri ve üretimi yapılmak istenen ürün haricindeki yabancı maddeleri uzaklaştırma amacıyla zirai mücadele uygulamalarında kullanılan her türlü kimyasal maddeye verilen genel bir isimdir .
Pestisitler zehirdir. Pestisitler yanlış kullanıldığında; pestisit kalıntıları hem tüketiciyi hemde çevreyi olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuzlukları önlemek adına Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitlerine dair bir yönetmelik hazırlamış ve bu yönetmelikte insan sağlığına zarar vermeyecek maksimum kalıntı limitlerini belirlemiştir. Bu limitlerin üzerinde pestisit kalıntısı içeren gıdalar insan ve hayvanlar için risk teşkil eder.
Bir ürün üzerinde bulunan pestisit kalıntı miktarı gaz ve sıvı kromatografi cihazları ile kısa zamanda saptanabilmektedir. Laboratuvarımızda pestisit analizi tayini için LC/MS/MS ve GC/MS cihazları bulunmaktadır.