Küfler, uygun koşullarda ham ve işlenmemiş materyalde çoğalarak bir yandan ürünün nitelik ve niceliğini değiştirip bozulmasına neden olmakta, diğer yandan da insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip toksik maddeleri oluşturmaktadırlar. Oluşan bu toksik maddeler, mikotoksin olarak adlandırılırlar.
Bazı gıdaların duyarlı yapısı nedeniyle küflerin gelişiminin engellenmesi zordur fakat bunların miktarları gıda işleme, depolama ve dağıtım esnasında sıcaklık, rutubet gibi çevresel etkenlerin veya hijyenik koşulların sağlanması ile kontrol altına alınabilmektedir.
Biyolojik ajanlar tarafından antibiyotik gibi savunma için üretilen mikotoksinler, mikroorganizmalar arası savaşlarda insan ve hayvanı da vurmaktadır. Hasat öncesi, hasat sonrası, kurutma esnasında ve sonrasında her fırsatı kollayan bazı küfler, ortam şartları olgunlaştığında hazırlıklarını yaparlar. Isı ve ortam şartlarına karşı direnç gösteren bu silahların varlığı sıklıkla kontrol edilmelidir.
Milyarda bir (ppb) düzeylerinde hassas kontrollerin sağlandığı mikotoksin analizlerinde, doğru sonuçlar için uygun teknolojiye sahip olmak gerekir. Laboratuvarımız bünyesinde Aflatoksin M1 analizlerini, HPLC-FLD cihazında, yüksek hassasiyetle gerçekleştiriyoruz. Mikotoksinler bölgesel oluşumları konusunda deneyimlerimizle partiyi doğru temsil eden numuneler ve uygun homojenizasyon teknikleri ile gerçek sonuçları elde ediyoruz.